Allt du behöver veta om OVK-besiktning i Helsingborg

31 juli 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

När det kommer till inomhusklimatet i våra hem och arbetsplatser är det viktigt att säkerställa att ventilationssystemet fungerar som det ska. I Helsingborg, precis som i resten av Sverige, är obligatorisk ventilationskontroll (OVK) inte bara en rekommendation utan ett krav enligt lag för att säkerställa en sund och säker inomhusmiljö. Denna artikel kommer att ge dig en översikt över vad OVK innebär, dess betydelse för fastighetsägare i Helsingborg, samt hur du går tillväga för att få din ventilation kontrollerad av kvalificerade experter.

Vad är OVK och varför är det viktigt?

OVK står för ”Obligatorisk ventilationkontroll” och är en återkommande inspektion som ska utföras för att kontrollera att byggnaders ventilationssystem fungerar korrekt. Denna kontroll är lagstadgad i Sverige sedan 1991 och målet med en OVK är att förebygga hälsoproblem och skapa en hög inomhusmiljö. Kontrollen innebär en noggrann granskning av ventilationssystemets funktion, flöden, renhet och energiprestanda.

Varför OVK är viktigt för Helsingborgs fastighetsägare

För fastighetsägare i Helsingborg innebär OVK att man kan garantera en god luftkvalitet för de boende eller de som arbetar i byggnaden. Det är också ett sätt att förebygga fukt- och mögelproblem som kan uppstå vid dålig ventilation. Genom regelbunden OVK minskar även risken för onödigt slitage på ventilationssystemet vilket kan leda till dyra reparationskostnader. Vidare är det ett krav för att få energideklarationen godkänd vilket kan vara viktigt vid försäljning av fastigheten.

ovk helsingborg

Processen med OVK i Helsingborg

En OVK besiktning i Helsingborg ska utföras av en certifierad kontrollant och processen börjar vanligtvis med en översyn av de ritningar och beskrivningar som finns tillgängliga för ventilationssystemet. Kontrollanten kommer sedan till fastigheten för att fysiskt inspektera systemet, mäta luftflödena och bedöma rengöringsbehovet av kanalerna.

Efter genomförd OVK erhåller fastighetsägaren en protokoll som beskriver ventilationssystemets skick. Om anläggningen godkänns, vilket innebär att den uppfyller alla krav, utfärdas ett intyg. Skulle anläggningen däremot inte godkännas måste fastighetsägaren åtgärda de brister som uppdagats, varefter en ny kontroll bör genomföras.

Regelverk och tidsintervaller för OVK

OVK regleras av Boverkets byggregler (BBR) och syftet är att säkerställa att byggnaders ventilationssystem är projekterade och installerade på ett sätt som uppnår kraven för god inomhusmiljö. Fastighetsägaren är ansvarig för att kontrollen genomförs inom utsatta tidsintervaller och att åtgärder, vid behov, utförs.

Tidsintervallen för när en OVK ska utföras varierar beroende på byggnadens typ och dess användningsområde. Generellt ska en första OVK genomföras inom tre år från det att byggnaden tagits i bruk och därefter vart tredje år för de flesta typer av byggnader. För industrier, laboratorier och liknande krävs oftare inspektioner, i vissa fall årligen.

Fler nyheter